Eenzaamheid

Everybody wants to hold the baby but who wants to hold the mother?

 

Eenzaamheid; Eén van de gevoelens die ik regelmatig ervaarde als kersverse moeder met een postpartum depressie en wat ik veel terug hoor van andere moeders die geen roze wolk ervaren. Eenzaam in dat wat ik voelde, ervaarde en dacht. Eenzaam omdat de mensen om me heen iets anders ervaarden dan ik zelf en ik op onbegrip stuitte. Goedbedoelde adviezen en dooddoeners dat ik er toch iets moois voor terug krijg, dit er nou eenmaal bij hoort, het maar een fase is et cetera. Het stond zo haaks op dat wat ik van binnen voelde. Eenzaam omdat er nog zo’n taboe heerst om te delen dat het (aanstaande) ouderschap niet altijd over rozen gaat.

Dat vreugde en verdriet naast elkaar kunnen bestaan.

Het vergde veel om bij mijzelf te blijven, mijn grenzen aan te blijven geven en vooral niet te gaan twijfelen aan mijzelf. Iets wat toch gebeurde toen ik op mijn meest kwetsbaars was.

 

Wanneer de mensen om je heen vooral heel blij zijn met de komst van jouw baby, kan het zijn dat je weinig ruimte voelt om jouw negatieve gevoelens te mogen delen. Als ook jouw omgeving niet helpt om deze moeilijke gevoelens bespreekbaar te maken kan jij je steeds eenzamer gaan voelen. De eenzaamheid die je als (nieuwe) vader of moeder ervaart, kunnen depressieve klachten versterken en jouw vertrouwen in jezelf doen verkleinen.

 

Weet dat je niet de enige bent en weet dat jouw gevoelens er mogen zijn.

Zoek de mensen op bij wie al jouw gevoelens er ook mogen zijn. Blijf met hen delen wat er in je omgaat. Delen is helen en het uitspreken van dat wat je ervaart geeft lucht en ruimte.

 

Zoek tijdig ondersteuning wanneer jij of iemand in jouw omgeving deze gevoelens ook ervaart zodat jij weer in je kracht komt te staan.

Je hoeft het niet alleen te doen. Goed zorgen voor jezelf is goed zorgen voor je baby!

 

  • Mogen jouw gevoelens er zijn?
  • Durf jij toe te geven dat het wat minder goed gaat?
  • Durf jij te delen wat er daadwerkelijk in je omgaat?
  • Kan jij als naaste iemand zijn gevoelens er laten zijn en luisteren zonder oordeel?
  • Kan jij als naaste iemand oprechte aandacht geven, doorvragen, de ander steunen en bemoedigen?