Als de roze wolk uitblijft...
De geboorte van een kindje zet je vertrouwde leven op z’n kop en vraagt veel. Er gebeurt in korte tijd zoveel voor jou, je partner én voor jullie onderling dat het niet gek is dat je niet of niet altijd op een roze wolk zit. Denk alleen al aan: fysiek herstel, emoties, je relaties, je huishouden/werk. Daarbij ben je ineens 24/7 verantwoordelijk voor een klein mensje wat behoorlijk confronterend kan zijn.

Pre- en postpartum depressie
Een depressie na de bevalling komt vaker voor dan je denkt. Jaarlijks ontwikkelen 23.000 Nederlandse moeders een depressie na de bevalling van hun kindje. Dat is meer dan maar liefst één op de 10 vrouwen.
Weet dat je niet de enige bent als het jou overkomt. Het is niet iets om je voor te hoeven schamen en het kan iedereen overkomen. Je voelt je vaak somber, prikkelbaar, angstig, verdrietig, leeg én hebt nergens meer zin in. Dit maakt het lastig je dagelijkse dingen te blijven doen en je oudertaken te vervullen.
Weet ook dat een depressie in principe altijd over gaat. Hoe eerder jij aan de bel trekt en jouw situatie bespreekbaar maakt, hoe sneller jij je weer krachtig en prettig voelt. Dat komt niet alleen jezelf maar ook jouw (aanstaande) kindje en jouw gezin ten goede!
Een depressie tijdens de zwangerschap wordt ook wel prepartum depressie genoemd. Een depressie ná de zwangerschap wordt ook wel postpartum depressie, postnatale depressie of zwangerschapsdepressie genoemd. Een pre- of postpartum depressie is gelukkig meestal goed te behandelen.
Wanneer kan een postpartum depressie ontstaan?
Een postpartum depressie kan ontstaan tijdens de zwangerschap, na de bevalling, als je een miskraam of abortus hebt gehad of als je je kindje bent verloren rondom of kort na de geboorte.
Pre- en post partum depressie bij partners
Iets wat in mijn beleving nog teveel onderbelicht is: ook partners kunnen een depressie rondom de geboorte van een kind ontwikkelen én dus een grijze wolk ervaren. Wereldwijd is dit zelfs bij 5 tot 10% van de (aanstaande) partners het geval.
De depressieklachten kunnen vergelijkbaar zijn met die van moeders die een post partum depressie ontwikkelen maar zich ook anders uiten. Veel mannen zeggen minder snel dat ze somber of verdrietig zijn. Ze uiten zich vaker gefrustreerd, boos of prikkelbaar. Ook zijn mannen over het algemeen eerder geneigd zich in het werk te storten, meer alcohol te drinken of snel geprikkeld te raken. Wanneer de moeder depressieve klachten heeft, vergroot dit de kans om als partner zijnde ook depressieve klachten te ontwikkelen.

Op naar meer fijne momenten in het (aanstaande) ouderschap
Ervaar jij geen roze wolk tijdens de zwangerschap en /of na de bevalling? Of ken je iemand die hiermee te maken heeft?