Wat helpt bij een postpartum depressie?
Onderstaande tips zijn belangrijke eerste stappen op weg naar meer ontspanning én fijne momenten in het (aanstaande ) ouderschap.

Geef toe en accepteer dat er iets aan de hand is
Neem je gevoelens, klachten en symptomen serieus. Probeer te accepteren dat je je op dit moment niet voelt zoals je zou willen en verzet je er niet tegen. Er verandert veel en je hebt tijdens de zwangerschap en bevalling veel emoties ervaren. Dit moet allemaal een plek krijgen en heeft tijd nodig.
Je depressie begrijpen helpt je om je weer fijner te voelen. Lees of leer zoveel mogelijk over een postpartum depressie of lees ervaringsverhalen van anderen. Dat laat je zien dat je niet de enige bent en het helpt je om jouw eigen situatie beter te begrijpen. Weet bijvoorbeeld dat de depressie ervoor zorgt dat je negatieve gevoelens ervaart en je positieve gevoelens onderdrukt worden. Je bent daarbij niet je gevoelens en je gedachten. Je hebt gevoelens én gedachten.
Weet dat het ook een symptoom van de depressie kan zijn dat jij de ernst van jouw situatie ontkent.
Praat over je gevoelens, gedachten en zorgen
Ook wanneer je dit moeilijk vind is het belangrijk te praten over je gevoelens en gedachten. Deel ook vooral met je eventuele partner. Ook als het gevoelens en gedachten zijn waar je misschien van schrikt zodat hij/zij je kan begrijpen. Durf te zeggen dat het eigenlijk niet zo goed gaat, je je uitgeput voelt, verdrietig of somber bent. Praten lucht op, je geeft de ander de kans om je te helpen en het zorgt ervoor dat je je klachten beter begrijpt. Praat met iemand bij wie je je op je gemak voelt. Hoe sneller je dit doet, hoe groter de kans dat je klachten minder worden. Praten met anderen die ook psychische klachten ervaren door de zwangerschap kan ook helpen. Ook hier ontdek je dat je niet de enige bent die deze gevoelens ervaart.
Als je praten lastig vindt, kan het je helpen om je problemen van je af te schrijven. Bijvoorbeeld in een dagboek of een brief.

Zorg goed voor jezelf
- Sta jezelf fouten toe. Vader of moeder zijn leer je met vallen en opstaan.
- Wees niet te streng voor jezelf. Een kindje krijgen is een enorme verandering in je leven. Je kindje heeft geen perfecte moeder of vader nodig, wel je aandacht, zorg en liefde. Dat is het allerbelangrijkste.
- Laat je partner of iemand die je vertrouwt ook voor de baby zorgen. Zo belast je jezelf minder en werk je samen aan de band met elkaar. Het maakt je geen slechte ouder, sterker nog: het laat juist zien dat je erg betrokken bent.
- Neem tijd en rust voor jezelf, met en zonder je baby. Zoek naar een bezigheid waarmee je kunt ontspannen. Wissel inspanning af met rust.
- Accepteer én vraag hulp: iemand die voor je wil koken, een boodschap wil doen, op de andere kinderen wil passen, een kop thee te drinken…
- Zoek de natuur op: bewegen en in de natuur zijn hebben een helende werking
- Eet gezond
Kan een postpartum depressie vanzelf overgaan?
Het verschilt per persoon en situatie hoe lang een postpartum depressie duurt. Als je geen behandeling krijgt, duurt de depressie gemiddeld vier tot zes maanden,. Soms duurt het jaren. Een depressie is meestal goed te behandelen dus het hoeft gelukkig geen jaren te duren.
Wanneer zoek je hulp of ondersteuning?
Zoek en accepteer hulp als de klachten niet over gaan of erger worden. Een postpartum depressie is goed te behandelen. Hoe eerder je hulp en steun vraagt, hoe sneller het herstelproces verloopt. Merk je bijvoorbeeld dat jij je anders voelt of gedraagt dan je gewend bent van jezelf? Dat alles wat je normaal gesproken helpt om je beter te voelen nu niet werkt? Dat jij je eigenlijk zorgen maakt over hoe jij je voelt? Luister vooral naar je eigen gevoel. Diep van binnen weet je vaak wel dat iets niet oké is. Neem dat serieus. Het gaat er daarbij niet om wat 'normaal' is. Het gaat erom hoeveel last ervaar jij van je klachten én wil je daar ondersteuning bij?
Benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Kennismaken is altijd gratis én vrijblijvend. Samen kijken we wat jij op dit moment nodig hebt.
Vaak gunnen we de ander meer dan onszelf; een mooie vraag die jij jezelf mag stellen: wat zou jij je beste vriend/vriendin nu gunnen?
Dat mag jij jezelf ook gunnen.