Iemand in mijn omgeving heeft een postpartum depressie

Wanneer je partner of iemand anders in je naaste omgeving niet lekker in zijn vel zit, geen roze wolk ervaart of een postpartum depressie heeft, heeft dat ook effect op jou. Het kan ingewikkeld zijn hoe hiermee om te gaan. Je maakt je misschien zorgen, voelt je zelf verdrietig of voelt misschien onmacht omdat je het gevoel hebt weinig invloed te hebben op de situatie.

 Onderzoek toont aan dat praktische en sociale steun door naasten écht helpt. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan en is in de praktijk niet zo eenvoudig. Wat helpt wel en wat helpt niet? Met onderstaande tips hoop ik dat je jouw naaste zo goed mogelijk kan steunen en daarnaast goed voor jezelf zorgt. Want je kan pas goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. 

 

Wil je graag persoonlijk advies of zelf behoefte aan ondersteuning?

vraag hier  een gratis en vrijblijvende kennismaking aan of sluit samen met je partner aan bij een coaching sessie. Dit werkt herstel bevorderend en vergroot wederzijds begrip en steun.

Wat je kan doen voor je naaste

Biedt ruimte om te praten en geef ruimte om andere gevoelens te hebben

Help je naaste om te praten over de negatieve gevoelens en gedachten zonder dat hij/zij zich daar schuldig over voelt. De somberheid, futloosheid en het gebrek aan blijdschap over de baby die iemand ervaart, staan in tegenstelling tot de verwachte roze wolk. Sterke gevoelens van schaamte en schuld zijn daardoor vaak aanwezig.

Erken de gevoelens en gedachten van de ander, toon begrip en wees bereid om serieus te luisteren. Hij/zij kan andere gevoelens hebben dan jij. Accepteer dat. Probeer angst en/of depressieve gevoelens niet weg te praten of iemand krampachtig op te vrolijken, dat werkt vaak averechts. Weet je niet wat je kan zeggen: benoem dat gerust. 

Vat buien en uitvallen niet persoonlijk op

Angst en/of depressieve klachten maken dat je naaste wellicht prikkelbaar is, agressieve buien of uitvallen kan hebben. Wanneer deze buien of uitvallen zich op jou richten kan dat dat heel vervelend zijn maar bedenk dat ze horen bij een depressie. Ze richten zich vooral op jou omdat je naaste zich bij jou durft te uiten en veilig voelt.

Laat goedbedoelde tips en adviezen thuis

Adviezen kunnen als verwijt aanvoelen. Bedenk dat jouw naaste ook niets liever zou willen dan zich weer goed te voelen, hier niet voor gekozen heeft en het zwaar heeft. Oprechte steun en begrip werken herstel bevorderend.

Overleg waarbij je zorg uit handen kan nemen of kan ondersteunen

Bied zoveel mogelijk ondersteuning en praktische hulp. Bijv. in het huishouden, in de zorg voor de baby of eventuele andere kinderen. Laat merken dat je naaste er niet alleen voor staat en gun hem/haar regelmatig tijd voor zichzelf. Doe dit altijd in overleg en neem nooit zomaar iets uit handen.  Daarmee kan je de ander het gevoel geven dat je naast het zelf niet kan en bevestig je de negatieve gedachten die de depressie met zich meebrengt.

Geef hierbij wel je eigen grenzen aan. Helpen betekent niet dat je alle taken overneemt. Geef duidelijk aan tot waar je kunt gaan.

Maak foto's van jullie kindje en jullie gezin

Wanneer je naaste middenin een postpartum depressie zit, is haar beeld van de werkelijkheid niet de realiteit. Veel ontgaat haar ook omdat jouw naaste enkel aan het overleven is. Wanneer de depressie voorbij is kan het heel helpend en helend zijn om dit gat te vullen en vanuit een andere blik naar deze foto's terug te kijken. 

Lees je in over postpartum depressie

Dit zodat je zo goed mogelijk begrijpt wat er aan de hand is met je naaste. Lees hier hoe het voor mijn man was dat ik door een postpartum depressie ging. 

Bied hoop én vertrouwen

Een postpartum depressie kent een gunstige prognose: de klachten gaan vrijwel altijd voorbij. Deel dit met jouw naaste. Iemand met een postpartum depressie is bezig te overleven, de dag door te komen en denkt eerder de uitzondering op deze regel te zijn. Zodra de depressie voorbij is ontstaat er weer ruimte om te genieten van de momenten met elkaar. Bevestig je naaste daarbij in het moederschap door haar te wijzen op wat er wel goed gaat. En op het feit dat ze de enige moeder is die jullie kindje heeft, en daarom onvervangbaar is. Vraag niet of je naaste zich al beter voelt. Daarmee zet je hem/haar onder druk. Krijgt je naaste voor haar depressie een behandeling? Verwacht niet dat alles direct weer bij het oude zal zijn, gun het de tijd. Steun en blijf in contact met je naaste. Maar verwacht niet altijd meteen antwoord.

Stimuleer je naaste om hulp te zoeken wanneer hij/zij het probleem of zijn gevoelens ontkent

Weet dat de ontkenning en de gedachten dat er toch niets is wat jouw naaste helpt een symptoom is van de depressie. Lukt het je naaste niet om deze stap te zetten ondanks overtuiging van jou en blijf je bezorgd, overleg dan met de huisarts of verloskundige. Het kan zijn dat jouw naaste door de postpartum depressie de neiging heeft om drastische beslissingen te nemen in de hoop dat daarmee de depressie verdwijnt. Over het algemeen werkt dit in deze fase averechts. Stimuleer jouw naaste om zich eerst te richten op zijn/haar herstel door ondersteuning te zoeken en leg uit dat het nemen van grote beslissingen niet verstandig is op dit moment én altijd nog kan.

Sluit aan bij de coaching sessies

Je kan meehelpen en van steun zijn tijdens de coaching sessies die ik aanbiedt of bij behandelingen die je naaste elders volgt. Dit werkt herstel bevorderend, steunend en vergroot wederzijds begrip. Het is belangrijk dat er ruimte is voor de verhalen van jullie beide. Ik ontmoet jullie dan ook graag samen.

Zelfzorg: hoe blijf je zelf staande? 

Zoek steun of hulp voor jezelf als het je teveel wordt

Het is zwaar om te leven met iemand die niet lekker in zijn vel zit. Dit vraagt veel van jou en kan ook bij jou veel oproepen: sombere gevoelens, verdriet, frustratie, stress, zorgen over de toekomst of jullie relatie. Ook partners kunnen in deze moeilijke periode een depressie ontwikkelen. Praat over je gevoelens met vrienden of familieleden. Daarmee geef jij jezelf ook ruimte en erkenning. Of zoek zelf hulp als het te zwaar wordt. Het is belangrijk dat ook jij je verhaal kwijt kan en je gesteund voelt om zelf staande te blijven.  Klik hier voor mijn aanbod speciaal voor naasten.

Blijf je eigen dingen doen

Zorg dat je ook plezier hebt en ontspant om te voorkomen dat je zelf overbelast raakt. Het is zwaar om te leven met iemand die depressief is en het doet ook iets met jezelf. Schroom niet iemand te vragen om je naaste gezelschap te houden als je hem/haar bijvoorbeeld niet alleen durft te laten. Jullie gaan door een lastige fase en verdienen het om goed voor jezelf te zorgen.

 

Probeer rustig te blijven

Niet gemakkelijk als je ziet dat je naaste het zwaar heeft en je hem/haar zo anders ziet dan gewend. Iets waar je zelf ook van kan schrikken. Weet dat de sombere gevoelens een symptoom zijn van de depressie en de depressie weer overgaat. Wees mild en lief voor jezelf. 

 

Overweeg het inzetten van zorgverlof

Bespreek jullie situatie ook op je werk zodat je ruimte en begrip creëert voor als je eens eerder naar huis moet of gebeld wordt. Overweeg het eventueel inzetten van zorgverlof: een recht voor werknemers die zorgtaken hebben voor hun partner, kinderen of ouders.

Zelf behoefte aan ondersteuning of een luisterend oor?