'Herstel'

Het woord klinkt zo positief. Toch blijkt het in de praktijk een pittig proces met vallen en opstaan. Pieken en dalen.

Herstelprocessen verlopen zelden enkel in een stijgende lijn.

Wanneer je echter in de praktijk regelmatig met een terugval te maken hebt, kan het een uitdaging zijn deze te omarmen én te accepteren.

Om jezelf te blijven herinneren aan de kracht die nog steeds in je zit ook al voel je hem op dat moment niet.

Niet op alles in dit proces heb je invloed. Wel op hoe je er op reageert.
Klinkt eenvoudig, toch?
Bij flinke tegenslag overvalt het me nog regelmatig hoe ik voor mijn gevoel uit het lood wordt geslagen, het positieve even niet meer zie, vertrouwen mis én in mijn eigen bubbel terecht kom. Wat is het dan fijn te horen dat dit gevoel heel normaal is en passend binnen mijn herstel. Het raakt nog zo aan de heftige en depressievere periode aan het begin van mijn postpartum depressie. Ook al wil ik wel anders en weet ik hoe het werkt, op zo’n moment lukt het gewoonweg (nog) even niet. Hoe makkelijk het ook is om mijzelf dat dan weer te verwijten, het is een normaal en logisch proces. En dat mag er allemaal zijn (oké niet altijd, maar je snapt vast wat ik bedoel… 😉). Zo fijn om dan te horen dat ook dit oké is. Dat los van dit gevoel de kracht nog gewoon in me zit en de ander erop vertrouwt dat ik hier doorkom. En te merken dat ik steeds sneller weer opkrabbel door de minder fijne momenten er ook echt te mogen laten zijn en te doorvoelen.

Wat is het vervolgens fijn om terug te gaan naar die momenten waarop ik deze kracht zelf ook voelde en dit gevoel gewoon weer op kan roepen. 
Dan ontstaat er weer ruimte voor positiviteit, vertrouwen, voor dromen, nieuwe uitdagingen én kansen. En wat een power geeft het als je weer een tegenslag te boven bent!

 

  • Heb jij het gevoel terug te vallen in oud gedrag of zie jij iemand anders terugvallen of niet (meer) in actie komen terwijl iemand het voorheen wel kon?
  • Vraag jezelf eens af wat dit gedrag (je) wil vertellen. Wat zit er onder?
  • Geef jij jezelf de tijd om te mogen herstellen?