De complexe screening van pre- en postpartum depressie klachten

Maar liefst 3 op de 10 vrouwen ervaart depressie- of angstklachten na de zwangerschap.

De cijfers uit de Monitor Zwangerschap* liegen er niet om:

  • 1 op de 5 ervaart depressieklachten
  • 1 op de 4 angstklachten
  • 1 op de 7 (heel) veel stress.

Helaas heeft maar een deel van deze vrouwen hierover gesproken met een zorgverlener en hulp ontvangen.

 

Voorkom dat mensen wegzakken in een lange periode van psychisch lijden

Zelf werd ik niet direct gehoord en gezien door mijn omgeving in dat wat ik voelde en ervaarde. Het maakte me onzeker en ik durfde steeds minder op mijn intuïtie te vertrouwen omdat mijn gevoel steeds werd ontkend of ontkracht. Terwijl ik diep van binnen voelde dat het niet oké was. Het was zo bepalend voor mijn herstelproces. En tevens één van de triggers om dit werk te doen. Ik geloof er oprecht in dat het anders kan en dit ten goede komt aan het welzijn van jezelf, je (aanstaande) kind én je omgeving! Want een post partum depressie heeft grote impact op iedereen.

Mentale problemen rondom de zwangerschap kunnen (tot op zekere hoogte) voorkomen worden als er altijd én actief aandacht is voor de mentale gezondheid van de vrouw (Monitor Zwangerschap*).

Wat maakt de screening zo ingewikkeld?

Psychiater Mijke Lambregtse-van den Berg schetst daarvoor twee factoren: 

  1. Veel klachten lijken op de verschijnselen van de zwangerschap en de drukke periode na de bevalling.
  2. Er heerst helaas nog steeds veel schaamte, taboe en stigma bij zowel de mensen die het betreft als binnen onze maatschappij.

 

Wat helpt:

Vaak zie je aan een zwangere of haar partner niet dat er sprake is van depressieve gevoelens of andere psychische klachten. We moeten er dus actief naar vragen om dit in beeld te krijgen!

Daarbij is het van groot belang dat iemand zich serieus genomen voelt.

Vraag daarom altijd of diegene zich zorgen maakt over hoe hij/zij zich voelt (of juist niet voelt).

Veel mensen met een (post partum) depressie voelen diep van binnen heel goed aan dat wat ze ervaren niet klopt; dat dit er niet bij hoort. Het is echter heel moeilijk dit te erkennen.

 

Twee vragen die je kan stellen om een eerste inschatting te maken, aldus Mijke:

  • Heb je je in de afgelopen maand somber gevoeld?
  • Heb je in de afgelopen maand minder interesse of plezier gehad in dingen?

Zo ja, wil je daar hulp bij?

Neem voor aanvullende diagnostiek of bij twijfel de EPDS vragenlijst af.

 

Hoe eerder symptomen herkend en behandeld worden, hoe beter. Lees je in wat mogelijke risicofactoren en kwetsbaarheden kunnen zijn, wees alert op mogelijke symptomen en ga het gesprek aan. Het benoemen, en daarmee ruimte maken en schaamte wegnemen, is een eerste stap richting erkenning, behandeling en herstel. Door tijdig de juiste zorg en aandacht te bieden kan iemand zo snel mogelijk weer in eigen kracht komen te staan!

 

Werk jij met zwangere of net bevallen vrouwen én wil jij meer weten over een post partum depressie of peripartum psychische problematiek?

  • De toolkit ‘Preventie postpartum depressie’ (Trimbos Instituut) bevat diverse tools die je als zorgprofessional kunnen ondersteunen om samen met andere ketenpartners preventie van postpartum depressie in de eigen praktijk of regio vorm te geven.

 

  • Zwangerschap specifieke aspecten van psychiatrische aandoeningen’ door Mijke Lambregtse:

Video 1: https://www.youtube.com/watch?v=GKT8zpP3EgA

Video 2: https://www.youtube.com/watch?v=91j4b64FTdA

 

  • Boek ‘Heb je mij gezien?’ – Saskia Assenbroek; Naast het delen van haar eigen ervaring met een PPD, een bijdrage van 12 experts om de signalen te leren kennen en te zorgen dat mensen tijdig de juiste ondersteuning krijgen.

 

  • Benieuwd naar mijn verhaal, meer weten over mogelijke signalen of risicofactoren? Neem vrijblijvend contact met me op via onderstaande contact button.

 

Ervaar jij zelf mentale klachten tijdens of na de zwangerschap?

Praat erover, deel je gevoelens en gedachten én schroom niet om ondersteuning te vragen.

Je hoeft het niet alleen te doen! Voel jij dat ik je hierbij kan ondersteunen? Plan een gratis kennismaking in via onderstaande contact button: 

 

*https://www.trimbos.nl/wp-content/uploads/2024/09/TRI-52-001-Factsheet-Monitor-Mentale-gezondheid-Zwangerschap-2023.pdf