Veelgestelde vragen
Wanneer jij niet lekker in je vel zit of door een postpartum depressie gaat is het niet gek dat je met vele vragen zit. Of je nu middenin de zwangerschap zit, net bevallen bent, of al een tijdje worstelt met je gevoelens, het is normaal dat er veel door je hoofd speelt. Je kunt je wellicht onzeker voelen, je afvragen of wat je ervaart 'normaal' is, of hoe je verder kunt. Deze vragen zijn vaak het begin van het proces waarin je jezelf weer kunt vinden en in balans kunt komen.
Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen die je hopelijk verder helpen. Je bent niet alleen in je ervaring – samen zoeken we naar de juiste weg voor jou en jouw gezin.
Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met me op om jouw vraag te stellen.

Hoe weet ik of ik een pre- of postpartum depressie heb?
Als je tijdens of na je bevalling langdurig last hebt van somberheid, angst, huilbuien, prikkelbaarheid, slaapproblemen of moeite om te genieten van je baby, kan het zijn dat je een pre- of postpartum depressie ervaart. Klik hier voor alle mogelijke symptomen.
Twijfel je of er sprake is van een postpartum depressie? Neem gerust contact met op om samen te kijken of hier mogelijk sprake van is.
Wat is het verschil tussen kraamtranen en een postpartum depressie?
Kraamtranen, oftewel babyblues, zijn een normaal fysiologisch verschijnsel die bij ongeveer 50 - 70 % van de pas bevallen vrouwen voorkomen. Ze beginnen vaak enkele dagen na de bevalling en gaan vanzelf weer over. Verschijnselen van kraamtranen lijken op de eerste symptomen van een postpartum depressie. Zoals snelle stemmingswisselingen, plotselinge huilbuien, prikkelbaarheid en slaapproblemen. Kraamtranen horen echter na uiterlijk twee weken verdwenen te zijn.
Houden ze langer aan? Dan is het goed om te kijken of er sprake is van een postpartum depressie of andere problematiek én is het goed om hier ondersteuning bij te zoeken.
Welke klachten ervaar ik bij een pre- of postpartum depressie?
De belangrijkste symptomen van een pre- of postpartumdepressie zijn: je somber voelen en/of minder plezier beleven aan dingen. Daarnaast kunnen er veel verschillende symptomen aanwezig zijn. Bij iedereen uit een postpartum depressie zich weer anders. Zie hiervoor Symptomen pre- en postpartum depressie.
Hoe ontstaat een pre- of postpartum depressie?
Er is geen eenduidige oorzaak voor het ontstaan van een pre- of postpartum depressie. Veelal ontstaat het door een combinatie van biolgische, psychologische en sociale factoren. In de periode na een bevalling ben je in veel opzichten kwetsbaarder, waardoor de balans eerder verkeerd uitslaat dan op andere momenten in je leven.
Hoe lang duurt een postpartum depressie?
Dit is voor iedereen verschillend. Met de juiste ondersteuning kan herstel sneller gaan. Mijn coaching helpt je om weer in verbinding te komen met jezelf, meer rust en ontspanning te vinden zodat je niet langer dan nodig blijft hangen in deze grijze wolk. Vroegtijdige ondersteuning kan het herstelproces bevorderen.
Gaat een postpartum depressie vanzelf over?
Een postpartum depressie (ook wel postnatale depressie genoemd) is een veelvoorkomende, maar goed behandelbare aandoening. Het voelt misschien alsof je altijd zo blijft voelen en jij de uitzondering op de regel bent, maar er is goed nieuws: met de juiste ondersteuning gaat het echt beter. Deze depressieve klachten gaan in de meeste gevallen vanzelf over, maar wachten zonder hulp is niet de beste weg.
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die tijdig hulp zoeken, sneller en stabieler herstellen. Professionele begeleiding van iemand die ervaring heeft met postpartum depressie – én weet waar jij doorheen gaat – kan een wereld van verschil maken. Ook praten met mensen in je omgeving helpt, al is dat soms spannend.
Het is zonde om onnodig lang rond te blijven lopen met somberheid, schuldgevoel of spanning. Je hoeft dit niet alleen te doen. Gun jezelf – en je kindje – de steun die nodig is om deze periode te boven te komen. Niet pas als het écht niet meer gaat, maar juist nu. Zodat je weer ruimte voelt om te genieten van het (aanstaande) ouderschap.
Ben ik wel een goede moeder?
Voel je je soms onzeker over je rol als moeder? Dat is heel normaal, vooral als je geen ‘roze wolk’ ervaart na de bevalling of in een postpartum depressie zit. Het is belangrijk om te weten dat een goede moeder niet perfect hoeft te zijn. Iedere moeder, ook jij, heeft haar eigen weg in het ouderschap.
Veel moeders ervaren gevoelens van falen, onzekerheid of zelfs somberheid na de bevalling. Dit kan deel uitmaken van een postpartum depressie, een aandoening die veel voorkomt, maar gelukkig goed te behandelen is. Het betekent niet dat je een slechte moeder bent, maar dat je misschien meer steun nodig hebt om je weer goed te voelen.
Doordat de depressie en jouw baby tegelijkertijd zijn gekomen kan het voelen alsof deze bij elkaar horen of dat jouw baby de oorzaak is van jouw depressie. Ze staan echter los van elkaar. Weet dat de depressie weer voorbij gaat en daarmee ook het gevoel dat jij nu niets voelt voor jouw baby. Zodra de depressie voorbij is zul jij ook weer andere (positievere) gevoelens ervaren richting jouw baby en het ouderschap.
Uit onderzoek blijkt dat het delen van je gevoelens, het vragen om hulp en het accepteren van ondersteuning je herstel kunnen versnellen en het moederschap voor jou en je kindje aangenamer kunnen maken. Jij bent een goede moeder door simpelweg aanwezig te zijn en zorg voor jezelf en je kind te dragen. Soms betekent het beste voor je kindje zorgen, dat je ook goed voor jezelf moet leren zorgen.
Als je twijfelt over je gevoel of je moederschap, is het altijd goed om professionele hulp te zoeken. Neem gerust contact op. Samen kunnen we onderzoeken wat je nodig hebt om jezelf weer krachtig te voelen, zodat je het ouderschap met vertrouwen kunt aangaan.
Wat kan ik doen als ik me somber of angstig voel na de bevalling?
Blijf er niet alleen mee rondlopen. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Als pre- en postpartumcoach kijk ik zonder oordeel met je mee. Samen onderzoeken we wat jij nodig hebt om je beter te voelen – in je eigen tempo.
Zie ook 'Wat helpt bij een postpartum depressie?' voor belangrijke eerste stappen op weg naar meer ontspanning én fijne momenten in het (aanstaande) ouderschap.
Hoe ga ik om met enge, indringende gedachten na de bevalling?
Het is heel normaal om af en toe enge of ongewone gedachten te hebben na de bevalling. Ongeveer 41% van de vrouwen die worstelen met een postpartum depressie ervaart zulke intrusieve (indringende) gedachten over hun baby. Deze gedachten kunnen soms schokkend of zelfs beangstigend zijn, zoals het idee om je baby per ongeluk pijn te doen. Ook seksuele of gewelddadige gedachten kunnen voorkomen, zelfs zonder dat je de intentie hebt om iets te doen.
Het is belangrijk om te weten dat het hebben van deze gedachten vaak het gevolg zijn van de intense zorgen en verantwoordelijkheid die je voelt voor je baby. Het feit dat je schrikt van deze gedachten, is juist een aanwijzing dat je geen psychose hebt. Deze gedachten kunnen echter wel beangstigend zijn en je veel stress bezorgen, vooral als je ze probeert weg te duwen.
Je bent niet alleen met deze ervaring. Het is belangrijk om steun te zoeken als je merkt dat deze gedachten je dagelijks leven beïnvloeden. Het bespreekbaar maken van je gevoelens en gedachten kan al helpen om rust te krijgen en je mentale welzijn te verbeteren. Jij hoeft dit niet alleen te doen. Neem gerust contact op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.
Ik heb een vruchtbaarheidstraject doorlopen en voel me nu somber. Is dat normaal?
Ja, het is volkomen normaal om je somber te voelen na een vruchtbaarheidsbehandeling, zelfs als je eindelijk zwanger bent geworden en je baby gezond ter wereld is gekomen. Het doorlopen van een vruchtbaarheidstraject is een ingrijpende en emotioneel belastende ervaring die vaak veel (tegenstrijdige) gevoelens oproept.
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen (en mannen) die een vruchtbaarheidsbehandeling hebben ondergaan, een verhoogd risico hebben op psychische klachten na de bevalling. Wanneer je eindelijk zwanger bent en je baby hebt gekregen, kan dit de ruimte geven om de eerdere spanningen en onverwerkte emoties te verwerken. Dit kan ervoor zorgen dat je je niet meteen voelt zoals je had gehoopt, en dat is helemaal niet vreemd.
In sommige gevallen kunnen gevoelens van teleurstelling, schuld of zelfs boosheid op jezelf omhoog komen. Wanneer je deze gevoelens probeert weg te duwen, kan het je moeilijk maken om ook de mooie momenten van moederschap volledig te ervaren. Het is belangrijk om deze gevoelens te erkennen en niet alleen te proberen te negeren.
Zoek steun en erkenning voor wat je doormaakt. Met de juiste begeleiding kun je je weer goed gaan voelen en kun je volop genieten van het moederschap.
Vraag gerust een gratis en vrijblijvende kennismaking aan als je benieuwd bent wat ik hierin voor jou kan betekenen.
Wat als ik me niet blij voel na de geboorte van mijn kind?
Je bent niet de enige. Veel ouders voelen zich na de bevalling niet blij of hebben moeite om te genieten. Dit kan komen door hormonale veranderingen, slaaptekort of een postpartum depressie. Het is belangrijk om je gevoelens serieus te nemen. Je hoeft dit niet alleen te dragen. Hulp zoeken is geen teken van zwakte, maar juist van kracht. Hoe eerder je steun krijgt, hoe beter je herstelt.
Neem gratis en vrijblijvend contact op voor een kennismaking.
Kan een vader ook een postpartum depressie krijgen?
Ja dat kan. Ook vaders kunnen somber worden na de geboorte van een kind. Veranderingen in je leven, relatie, verwachtingen en slaapgebrek kunnen allemaal meespelen. Ik bied ook coaching voor vaders die geen roze wolk ervaren.
Hoe kan ik als partner helpen bij een postpartum depressie?
Als je partner geen roze wolk ervaart of worstelt met een postpartum depressie, heeft dat impact op jullie beiden. Je kunt je machteloos voelen, maar jouw steun maakt écht verschil. Praktische én emotionele steun bevordert het herstel aanzienlijk.
Wat kun je doen?
– Luister zonder oordeel en erken haar gevoelens. Probeer haar niet op te vrolijken, maar bied ruimte voor wat er is.
– Neem zorgtaken over waar mogelijk, maar overleg altijd: het gaat om steun, niet om overnemen.
– Blijf zelf overeind. Zorg goed voor jezelf, praat over wat dit met jou doet, en neem rust waar nodig.
– Lees je in over postpartum depressie, zodat je begrijpt wat er speelt.
– Geef hoop én vertrouwen. De klachten gaan over, ook al voelt dat nu niet zo.
– Stimuleer hulp zoeken, zeker als je merkt dat je partner vastloopt of haar gevoelens ontkent.
Zie voor meer tips: Voor partners/naasten
Je bent ook welkom om samen aan te sluiten bij een coachingsessie. Dat helpt wederzijds begrip te vergroten en het herstelproces te ondersteunen.
Ook wanneer jij zelf een steun in de rug kan gebruiken ben ik er voor jou. Een kennismaking is altijd gratis en vrijblijvend: Contact
Wanneer moet ik hulp zoeken bij somberheid tijdens of na de bevalling?
Wanneer jouw klachten niet vanzelf over gaan, erger worden, jouw dagelijks functioneren beïnvloeden of als jij je zorgen maakt over jouw welzijn is het belangrijk om hulp te zoeken en te accepteren. Een postpartum depressie – ook wel postnatale depressie genoemd – is goed te behandelen. Hoe eerder je ondersteuning krijgt, hoe sneller jouw herstel meestal op gang komt.
Misschien merk je dat je je anders voelt dan je gewend bent. Dat je nergens meer van kunt genieten, sneller overprikkeld bent, of dat de dingen die normaal helpen je nu geen rust meer geven. Maak je je zorgen over hoe je je voelt? Dan is dat op zichzelf al reden genoeg om serieus naar je gevoel te luisteren.
Het gaat niet om wat ‘normaal’ is, maar om hoeveel last jij ervaart. Hoe jij je voelt telt. En jij verdient steun als het even niet lukt.
Wil je onderzoeken wat ik voor je kan betekenen? Een kennismaking is gratis en vrijblijvend. We kijken samen wat jij nodig hebt; want ieder herstelproces is uniek en vraagt om maatwerk.
Ik heb gedachten aan zelfmoord na de bevalling. Wat moet ik doen?
Het is niet ongebruikelijk om gedachten aan zelfmoord te hebben bij een postpartum depressie, maar het is belangrijk om te weten dat deze gedachten vaak tijdelijk zijn en in de meeste gevallen niet leiden tot daden. Het is absoluut geen teken van zwakte, en je hoeft je er niet voor te schamen. Deze gedachten kunnen deel uitmaken van de depressie en zullen weer voorbijgaan, vooral wanneer je steun zoekt.
Het is cruciaal om deze gevoelens niet alleen te dragen. Door openlijk te praten over wat je doormaakt, kun je het verwerkingsproces versnellen. Blijf dus niet in je eentje met dat wanhopige gevoel rondlopen! Er is hulp beschikbaar, en je hoeft dit niet alleen te doen.
Ik kan je ondersteunen in deze moeilijke periode én in het omgaan met deze zware gedachten en gevoelens. Samen kunnen we kijken wat jij nodig hebt om weer in balans te komen.
Heb je direct behoefte om met iemand te praten?
Dan kun je 24/7 anoniem en vertrouwelijk terecht bij 113 Zelfmoordpreventie. Deze hulpdienst is er om naar je te luisteren en je de steun te bieden die je nodig hebt.
Hoe helpt een postpartumcoach zoals jij?
Ik werk vanuit eigen ervaring, verbinding en vertrouwen. Ik bied je een veilige plek om jezelf te zijn. We wandelen, praten of werken online aan wat jou helpt om meer grip, rust en energie te voelen. Mijn missie is om deze periode niet alleen dragelijker, maar ook betekenisvol te maken.
Zie Aanbod voor meer info over mijn aanbod, werkwijze én waar ik in geloof.
Zie Over mij voor meer info over wie ik ben en wat mijn achtergrond is.
Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Kennismaken is altijd gratis én vrijblijvend dus neem gerust contact op.